Katana Samurai Sword Blog Header Afbeelding

Paul Chen, de oprichter van CAS Hanwei

Cas Hanwei,  waarvan de grondlegger Paul Chen is, is een groot en leidend bedrijf geworden in de decoratieve en functionele zwaarden Business. Hanwei is de naam van de Dalian Forge in China waar Paul Chen momenteel alle zwaarden produceert. Het bedrijf is in 1991 opgericht en het distributie proces in de USA werd door CAS Iberia gedaan. In 2006 is dit bedrijf overgenomen en CAS Hanwei werd geboren.  Hanwei Forge behoorden tot de eerste aantrekkelijke, battle-ready Katana’s, welke geproduceerd worden tegen betaalbare prijzen voor beoefenaars en verzamelaars.

Paul ChenPaul Chen, waarvan de Chinese naam, ‘Chen Chao-Po’ (betekent: ’s morgens golf), komt oorspronkelijk uit Taiwan en hij begon reeds op acht-jarige leeftijd met het maken van zwaarden. In eerste instantie wilde hij de zwaarden collectie uitbreiden, welke hij erfde van zijn opa en een grote frustratie hierbij was dat hij geen geld genoeg had om kwaliteitszwaarden aan te kunnen schaffen. Paul Chen maakte dus van zijn passie zijn werk en sindsdien is hij full-time bezig met het maken van zwaarden. Na het bestuderen van de technieken van Japanse en Chinese meesters verzamelde hij een team van experts in het smeden, differentieel harden, polijsten en assembleren van zwaarden. In 1991 besloot hij dus om het bedrijf op te richten en de eerste twee jaar was hij voornamelijk bezig met het maken van messen voor grote messen fabrikanten. Dalian staat bekend als de Staalstad van Noord-China en hij wist dat hij daar getalenteerde messen- en zwaardsmeden zou kunnen vinden om in zijn bedrijf te kunnen komen werken.

In 1993 werd besloten om onder een eigen naam te gaan produceren en Dalian Hanwei Metal Co. Ltd. (Hanwei) werd in het leven geroepen. Gezien de grote groei naar vraag en nood om uit te breiden is er in 2002 verhuist naar een groter gebouw waar men nu nog is gevestigd. Vandaag de dag werken er 350 medewerkers in Dalian.

Dit team heeft een gezamenlijke obsessie en dat is het leveren van hoge kwaliteits zwaarden en de gezamenlijke trots in de eeuwenoude traditie van het zwaard maken. Deze eerste generatie is ondertussen druk bezig om hun kennis over te dragen aan een volgende generatie smeden en vaklieden. Paul Chen is een perfectionist die altijd streeft naar een grotere schoonheid en verbeteringen in de zwaarden, die hij vervolgens zelf uitprobeert.

Paul Chen and James Williams

Deze toewijding heeft ruimschoots zijn vruchten afgeworpen want de naam Paul Chen wordt zeer gewaardeerd in de “Zwaardenwereld” zeker omwille van zijn relatief lage prijzen en zijn hoogwaardige producten. Paul Chen laat pas veranderingen in een zwaard doorvoeren naar langdurig en zorgvuldig testen.

De Paul Chen katana’s worden merendeel machinaal gepolijst en de uiteindelijke polijsting wordt met de hand gedaan op traditionele manier. In de fabriek bevinden zich een aantal “power-hammers” maar het meeste werk wordt gedaan met het aambeeld en hamer.

Hanwei’s eerste zwaarden waren de Samoerai Zwaarden en deze zijn nog steeds belangrijk in hun product beleid. Midden jaren 90 heeft men ook een Europese zwaarden lijn in het leven geroepen. Vandaag de dag hebben ze ook een Samurai Sword restauratie gedeelte in hun bedrijf waar ze over de jaren veel kennis en ervaring hebben opgedaan met het bestuderen en restaureren van antieke zwaarden van oude zwaardmeesters. Deze kennis gebruikt Hanwei voor het verbeteren van hun eigen zwaarden en het authentieke element te vergroten.

Het koolstof gehalte is belangrijk voor de sterkte van het blad en zijn kRon Chen forging at Hanwei Forgeatana’s bevatten verschillende hoeveelheden koolstofstaal afhankelijk van de uiteindelijke toepassing van het zwaard. De traditionele klei methode welke zeer belangrijk is voor de eigenschappen van het blad wordt beheerst tot in de finesses. Men gebruikt ook wel een zuuretsing om de Hamon prominenter uit te laten komen. Bij Hanwei gebruikt men geen moderne hardingstechnieken (zoals bijv. alleen de snede laten koelen in het water), maar alleen de traditionele kleimethode.

Ron Chen treedt in de voetstappen van zijn vader en wordt steeds belangrijker in het bedrijf. Ron Chen heeft gestudeerd onder de Japanse legende  Yoshindo Yoshihara en is de drijvende kracht achter de Tamahagane en Bainite bladen. Ron’s eigen zwaarden weerspiegelen de grote waardering voor de Japanse zwaarden en hebben zeker potentie om collector items te worden.

In het productie proces wordt gebruikt gemaakt van moderne technieke, zoals de powerhammer,  maar daar is de prijs dan ook naar. Het zijn allemaal hoogwaardige en relatief laag geprijsde katana’s voor de zwaarden verzamelaar en beoefenaar van budo. Zijn bedrijfsfilosofie is om zwaarden zo traditioneel mogelijk te smeden tegen een billijke prijs.

Het gehele assortiment van Cas Hanwei is te koop bij www.katana-samurai-sword.com.

Reacties zijn gesloten.