Katana Samurai Sword Blog Header Afbeelding

De Practical Katana, Practical Plus Katana en Practical Pro Katana van Paul Chen!

De Practical Serie van Paul Chen is zoals de naam al zegt de de lijn van Praktische Zwaarden van Cas Hanwei (waarvan Paul Chen de oprichter is), oftewel Functionele Zwaarden voor de toepassing). Deze Serie is meestal de Lijn waarmee men begint als men een Functioneel Zwaard wilt gaan kopen.  De prijs is relatief laag en de kwaliteit en toepasbaarheid is goed. Ik moet zeggen dat ik zelf ook ooit ben begonnen met een Practical Plus Katana van Paul Chen en dat ik hier aardig wat uurtjes van plezier mee heb doorgebracht in mijn tuin.

Het begint natuurlijk met de Practical Katana, deze Katana is lange tijd geschouwd als de meest eenvoudige en goedkoopste Functionele Zwaard wat je kon aanschaffen.

De Practical Katana

 DSCN2544

De feiten van de Practical Katana op een rijtje:

• Staal US Code: 1566 (65Mn)high carbon steel
• Differentieel gehard
• Gewicht: 1042 gram
• Totale Lengte: 100,33 cm
• Blad of Nagasa: 69,22 cm
• Tsuka of Handvat: 28,58 cm
• Point of Balance: 13,97 cm

Deze katana is gewoon echt heel eenvoudig maar heeft een hele goede reputatie. Maar zoals bij bijna alles in het leven zijn er natuurlijk plussen en minnen. Het blad is handgesmeden en diferentieel gehard. Dit is mijn inziens ook meteen een groot pluspunt voor dit zwaard in deze prijsklasse. Het zwaard is zeker geschikt voor wie wil beginnen met lichte Tameshigiri, ik kom dan ook meteen op een minpunt en dat is dat deze katana niet demontabel is. Dit betekent ook dus tevens dat je de tang van het blad (datgene wat in het handvat zit) niet kan controleren op een breuk, roest of metaalmoeheid. Je kan er wel een andere Tsuba opzetten maar dat vergt heel wat ombouwen (slopen) omdat deze katana in principe dus niet demontabel is.

De katana wordt geleverd in piepschuimen bescherming en de Sageo (schede koord) zit gewikkeld om de saya (of schede). Dit had mijn inziens wel mooi geknoopt kunnen worden. Ik zal nog een artikel wijden aan het knopen van de Sageo, daar zijn verschillende mogelijkheden en methodes voor. Op de Tsuba zit een kaartje van Hanwei als je de katana in ieder geval bij een officiële Hanwei dealer aanschaft. De Saya is glanzend zwart, ziet er mooi uit en is afgewerkt met zwarte Japanse katoen.
Het lemmet staat meestal dik in vette olie als je de katana uit de verpakking haalt.

DSCN2533 (Medium)De fittingen zijn ook echt simpel maar toch redelijk elegant. Het materiaal van de Tsuba, Fuchi en Kashira is zwart ijzer met een antieke look. Voor alle duidelijkeheid de Fuchi en Kashira zitten aan de uiteinden van het handvat (tsuka), de Fuchi is een ring tegen de Tsuba (stootplaat), de kashira is een dop op de achterkant van het handvat. Deze zijn gewoonlijk op elkaar afgestemd. De Tsuba is naar antiek voorbeeld gemaakt. Het handvat is bekleedt met imitatie kunststof roggehuid en de Menuki (bloementhema) zijn helaas gemaakt van kunststof ondanks de koperen indruk. . De omwikkeling zit mijn goed strak om het handvat en is gemaakt van een prettig aanvoelend imitatie Suede. De Habaki en Seppa zijn van goudkleurig koper.

 

Zoals eerder genoemd is dit blad differentieel gehard, dit is een belangrijk aspect van alle bladen van de Practical Lijn. Dit is dus het hardingsproces, er kan differentieel of doorgehard worden. Bij differentieel harden wordt het zwaard bijna volledig bedekt met klei waarbij het dik op de rug van het zwaard wordt aangebracht endunner wordt aangebracht naar de snijrand toe. De klei zorgt ervoor dat de rug trager afkoelt dan de snede en mede hierdoor trekt ook het blad krom. Dit proces zorgt ervoor de dat de snede (door het kristaliseren) harder wordt dan de body of rug. Wanneer de klei is opgedroogd kan het in principe het echte hardingsproces aanvangen, het zwaard wordt opgewarmd tot het staal rood gloeiend is. Dan wordt het zwaard snel uit de oven gehaald en in een waterbak(of oliebak) afgekoeld. Deze fase is bepalend voor een aantal belangrijke aspecten van het zwaard, waaronder zeker de hamon (oftewel hardingslijn) en de Sori (kromming) zijn afhankelijk van het blussen (of koelen) van het zwaard. De hamon van de Practical Katana is recht. Na dit proces van harden wordt het klei van het blad afgehaald en geheel schoongemaakt, nu kan men pas beoordelen of het blad goed is gehard en of er geen barstje of andere onvolkomenheden zijn ontstaan. Een groot voordeel van het hardingsproces dat de katana flexibeler wordt en minder snel breekt wanneer er intensieve snijfoefeningen worden gedaan. Het blad van de Pratical Katana heeft geen Bohi (groef) wat de katana dus extra sterk maakt. De polijsting van de Practical is een spiegelpolijsting op de shinogi-ji, het gedeelte tussen de shinogi en de mune (achtterkant) en een ietwat grovere op de andere delen van het blad. De Hamon is prominenter gemaakt door een zuuretsing waardoor de Hamon mooi wit uitvalt.

De prijs is relatief laag voor 185,-, zie practical katana , en voor wie gewoon wilt beginnen met een katana is dit een leuke prijs.

Practical Plus Katana

De Pracitcal Plus Katana heeft een aantal aspecten die hem meer een op authentieke katana doet lijken. Als eerste is deze katana natuurlijk demonteerbaar, dit betekent dat de Katana geheel uit elkaar valt te halen. De katana is geborgd met twee bamboo pinnen in het handvat en deze kan je met een drevel eruit tikken. Zeker de eerste keer zal wat kracht moeten worden gebruikt omdat alles dan vrij stevig vastzit, is mijn ervaring. Vervolgens kan je het blad geheel uit het handvat halen. Bijna alle onderdelen van het zwaard komen hierbij los. De Practical Plus Katana wordt geleverd in een piepschuimen doos met een wikkel erom heen.

 DSCN2542 deel twee

Eveneens de feiten op van de Practical Plus Katana op een rijtje:

• Staal US Code: 1566 (65Mn)high carbon steel
• Differentieel gehard
• Gewicht: 1042 gram
• Totale Lengte: 102,87 cm
• Blad of Nagasa: 69,22 cm
• Tsuka of Handvat: 31,12 cm
• Point of Balance: 13,97 cm

De kwaliteit van het blad is hetzelfde, evenals en de afmetingen en specificaties. Het blad is ook relatief aan de dunne kant, dus zeker niet zwaar uitgevoerd voor meer intensievere tameshigiri. De hamonlijn is wel anders, in plaats van de rechte hamon op de Practical Katana is hier een golvende Hamon te zien. Eveneens is hier gebruik gemaakt van een zuuretsing om de Hamon opvallender uit te laten komen. Het lemmet bevat een Mei (signatuur van de smid) en doet daardoor ook meteen traditioneler aan mocht je de katana gaan demonteren. Uiteraard is hier ook gebruik gemaakt van de het traditionele hardingsproces zoals reeds beschreven bij de Practical Katana. Ook is het blad met twee Mekugi-Ana uitgerust zodat je het blad stevig vast kan zetten in het handvat. Dit zorgt er ook meteen voor dat je de mogelijkheid hebt om de Tsuba te vervangen.

DSCN2532 (Medium)

De fittingen zijn eveneens gemaakt van zwart ijzer en maken een elegante en authentieke indruk. Zonnestralen is het thema van de Tsuba, maar anderen zien er ook een stervormig motief in. Ik vind het er persoonlijk mooi uitzien, maar kan nooit voor een ander oordelen. Het bloementhema komt terug op de Fuchi en de Kashira. De Menuki is veel mooier als bij de Practical Katana en is nu echt van koper/brons, deze laat een Leeuwenhond (ShiShi) zien. De Seppa en Habaki zijn eveneens als bij de Practical Katana van koper gemaakt. Het ziet er allemaal mooi afgewerkt uit en de seppa heeft ook een mooie afwerking, iets wat sommige smederijen niet zo heel belangrijk vinden.  Al met al maken die kleine afwerkingen wel het grote geheel.

 

Het handvat is dunner dan de Practical katana, dit komt volgens mij doordat de Tsuka is bekleedt met een soort van leer en niet van imitatie Suede. Ook is het roggehuid ingebed in de Tsuka en deze aspecten zorgen ervoor dat het handvat minder dik aanvoelt. Ik vind persoonlijk het leer prettig aanvoelen maar dit is natuurlijk minder absorberend als katoen, en je kan natuurlijk zweethanden gaan krijgen bij noeste arbeid.  Een groot pluspunt vind ik tevens dat er echte roggehuid is gebruikt, dit doet dan toch meteen een stuk traditioneler aan.

De Practical Plus Katana is een mooie katana en heeft authentieke kenmerken. Als je wilt beginnen met lichte Tameshigiri of wilt beginnen met verzamelen dan is dit echt een mooie koop.

Practical Pro Katana

Als laatste bekijk ik de Practical Pro Katana, want je hebt nog veel meer types in de Practical Serie van Hanwei. Deze Katana is eveneens demonteerbaar en is ook geborgd met twee Bamboo pinnen.

DSCN2546

Wederom wat feiten, nu van de Practical Pro Katana:

• Staal US Code: 1566 (65Mn)high carbon steel
• Differentieel gehard
• Totale Lengte: 116,21 cm
• Blad of Nagasa: 74,93 cm
• Tsuka of Handvat: 38,10 cm
• Point of Balance: 13,97 cm
• Gewicht: 1350 gram
• Point of Balance: 14 cm

Als eerst de grootste opvallendheden van deze Katana. Het handvat is veel groter en dikker. Dit zwaard voelt groots aan en is het ook, het voelt robuust aan in je handen. De polijsting is ook veel fijner dan de bij de andere Katana’s uit de Practical Serie.
De Katana komt in een kartonnen doos met een wikkel erom heen.

Deze Katana is ook gemaakt van handgesmeden High Carbon Staal. Hier is ook gebruik gemaakt van de het traditionele hardingsproces zoals reeds beschreven bij de andere Practical Katana’s. De hamonlijn is ook golvend net als bij de Practical Plus en eveneens is hier gebruik gemaakt van een zuuretsing om de Hamon opvallender uit te laten komen. Het lemmet bevat een Mei (signatuur van de smid). Het blad is heeft ook twee Mekugi-Ana en dit zorgt erook voor dat je de Tsuba kan vervangen. Het lemmet heeft ook een Mei (signatuur van de smid) op de tang.

DSCN2534 (Medium)De fittingen van de Practical Pro katana zijn eveneens gemaakt van zwart ijzer en maken een mooie en authentieke indruk. De tusba laat het Wiel van Dharma zien, het Boeddhistisch concept van het Nobel Achtvoudig Pad. Persoonlijk een thema wat mij persoonlijk erg aanspreekt. Er is geen thema verwerkt op de Fuchi en de Kashira maar deze komen solide over. De Menuki is eveneens sierlijk uitgevoerd veel mooier als bij de Practical Katana. De Seppa en Habaki zijn eveneens als bij de Practical Katana van koper gemaakt. Een groot verschil ten opzichte van de Practical en Practical Plus is gewoon simpelweg de dikte van het blad, bij deze katana is dat ongeveer tussen de 7 en 8 mm bij het exemplaar dat ik in mijn handen had en bij de Practical en Practical Plus is dat ongeveer een dikke 5 mm. Een nadeeel wel weer bij de Practical Pro is dat het handvat met imitatie roggehuid is bekleedt, dit vind ik persoonlijk toch een stuk minder, het handvat is trouwens bekleedt met synthetisch leer wat wel prettig aanvoelt. Deze katana geeft zeker waar voor zijn geld en is ook hier te bekijken, zie  Practical Pro Katana.

Enfin veel stof tot nadenken en het is belangrijk om goed na te gaan bij jezelf wat je er nu precies mee wilt gaan doen. Het zijn allemaal functionele zwaarden met een relatief lage prijs en goede kwaliteit. Hieronder staan ze allemaal nog een keer naast elkaar afgebeeld.

De samoerai zwaarden zijn allemaal te koop in mijn shop www.katana-samurai-sword.com

DSCN2511 (Large)

DSCN2517

 

DSCN2537 (Medium)

www.zilveren-sieraden-shop.nl

Reacties zijn gesloten.