Katana Samurai Sword Blog Header Afbeelding

Blad lengte kiezen Iaito

Iaido is één van de meest wijdverspreide Japanse traditionele zwaard krijgskunsten.
Het beoefenen hiervan begint meestal met een bokken (houten oefen zwaard) en naargelang de technieken vorderen kan er worden overgegaan op een Iaito. Dit is een ongeslepen zwaard, speciaal ontwikkelt voor het beoefenen en oefenen van deze krijgskunsten. De onderdelen van de Iaito zijn hetzelfde als bij een shinken (oftewel scherpe katana). Over het algemeen genomen zijn de Iaito’s lichter om de gewrichten zo min mogelijk te belasten bij het uitvoeren van de oefeningen. Het belanspunt is meestal wel hetzelfde als bij een katana, althans een goede Iaito zal dat wel willen benaderen. Het blad lengte is belangrijk om zuiver en vloeiend je zwaard uit de saya te trekken en ook het beheersen van je Iaito wordt moeilijker als de lengte niet optimaal is.  

Het kiezen van het juiste blad lengte van je Iaito is vooral een persoonlijke aangelegenheid maar er zijn toch richtlijnen die goed bruikbaar zijn. Het zijn een aantal variabelen die meespelen in de persoonlijke keuze zoals je lichaamsvorm, je handmaat, je bereik, motoriek en de stijl die je beoefend.

Het schema wat ik hieronder laat zien geldt voor gemiddeld gebouwde mannen. Wat ik aanraad is om gewoon met je instructeur te bespreken wat het beste bij jou zou passen. Wat veel wordt gebruikt is de Shaku, een japanse en chinese lengtemaat. Het grappige is dat deze lengtemaat oorspronelijk is afgeleid uit de natuur en is de gemiddelde lengte tussen de knopen op een bamboe stengel. In mijn webshop verkoop ik verschillende maten Iaito’s en mocht je nog vragen hebben dan hoor ik deze graag,

IAITO-BLADE-LENGTH-CONVERSION1

Succes ermee,

Jordy

www.katana-samurai-sword.com

Reacties zijn gesloten.